Uppteckning nummer NM-HEU50871_9

Upptecknare: Eva Öberg

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Västtjärn, Svarvarböle

I mitt hem en bondgård i Timrå,Medelpad fanns det träklossar med ett hål i mitten i dem sattes ett ljus som tändes på juldagsmorgon, det var 2 ljus i varje fönster på två sidor av gården de sidor som var mot samhället. Det var en stor gård 3 våningar hög som låg på en bergknalle på ena sidan gaveln var det 8 fönster 16 ljus på framsidan var det 7 fönster, 14 ljus, ljusen tändes omkring 4 på juldagsmorgon och fick brinna tills det började ljusna. En gammal ungkarl som var född på gården jeck vakt så det inte skulle ta eld i någon gardin. När vi fick el-lyse tog sedan slut då tände vi lyset i alla rum.

Nordiska museet. Frågelista. Pristävla, Julseder, Jordbr.fören.